Надеждите, че светът може да избегне зимна COVID-19 криза се увеличават,

...
Надеждите, че светът може да избегне зимна COVID-19 криза се увеличават,
Коментари Харесай

Израел още веднъж се доказа като първенец в борбата срещу COVID-19

Надеждите, че светът може да избегне зимна COVID-19 рецесия се усилват, откакто данните от Израел демонстрираха, че бустерната доза на имунизацията против ковид на Pfizer/BioNTech е на 96.5% ефикасна против рисковия Делта вид на болестта и значително намалява броя на новозаразените, хоспитализациите и умрелите. Това обаче не значи, че Израел смъква гарда. Дори в противен случай. В началото на октомври стана ясно, че милиони израелци, които смятат себе си за изцяло имунизирани с две дози, губят този статус, в случай че не получат и бустерна доза. Техният зелен пропуск спира да им обезпечава привилегии като вечеря с другари в ресторант, посещаване на спектакъл, концерт или фитнес зала, до момента в който не се имунизират трети път. Министерството на здравеопазването на Израел оповестява, че 3,6 милиона израелци от към 5 милиона, които дават отговор на изискванията за трета доза, са отишли за бустер.

Израел е първенец във имунизациите против COVID-19 още през цялото време, само че вкара бустерната доза, когато стана ясно, че имунитетът от първите две понижава. Страната стартира да ползва трета доза от имунизацията на Pfizer/BioNTech на хора над 60-годишна възраст. Премиерът на страната Нафтали Бенет разгласи решението, откакто изследване на здравноосигурителната компания " Леумит " сподели, че имунизираните на възраст над 60 години, от чиято втора доза са минали пет месеца, са три пъти по-податливи на болест. От 29 август Израел стартира да предлага трета доза на всички над 12-годишна възраст.

 

Почти половината от популацията на страната към този момент е с трета инжекция,

 

а предходната седмица стана ясно, че хоспитализациите са намалели на половина спрямо предходния месец. Към 24 октомви Израел означи 284 съществени случаи на COVID-19, съгласно последните статистически данни на Министерството на здравеопазването. Това е най-нискияг брой от началото на август. Процентът на позитивни проби пада под 1% за първи път от началото на юли. Близо 67% от всички израелци са получили най-малко една доза от имунизацията, а 42% са получили и трите.

" Ваксината е хубаво нещо, само че въпросът е трябва ли да продължаваме да се имунизираме още веднъж и още веднъж, в случай че към този момент имаме това, от което се нуждае нашата система? ", споделя за CBC News Джейми Блументал, който има нов зелен пропуск, с цел да води щерка си на басейн. Израелски специалисти признават, че не знаят дали още бустерни дози ще бъдат нужни в бъдеще, само че са уверени, че третата в действителност дава резултат. Първите данни, оценяващи ранното влияние на програмата за трета доза, бяха оповестени през септември в New England Journal of Medicine. Те демонстрираха, че две седмици откакто повече от 1,1 милиона израелци над 60-годишна възраст са получили третата си доза, е 11,3 пъти по-малко евентуално да се заразят с разновидността Делта, който сега доминира по света. Когато третата доза фрапантно понижи предразположението на човек към инфекцията, това основава преграда за по-нататъшното предаване и разпространяване на вируса. 

Премиерът Нафтали Бенет нападателно промотира своята имунизационна политика, като получи бустерната си доза пред телевизионните камери в деня, в който тя беше позволена. ``Ние бяхме първите, които осъзнаха, че действието на двете дози от имунизацията намалява``, сподели той в тирада пред Организацията на обединените народи в края на септември. ``Бяхме изправени пред избор -

 

или да въвлечем Израел в още локдауни

 

и да навредим в допълнение на стопанската система и обществото, или да засилим имунизацията. Избрахме второто``, сподели министър председателят.

Третата  доза ваксина подтиква производството на обезвреждащи антитела, които са по-силни против разновидностите на вируса. Бустерната доза е освен имунно ободряване, а имунологично надграждане. Неутрализиращите антитела основават имунологичен буфер, който е ефикасен даже против разновидността Делта. Учените чакат същия буфер да понижи потребността от постоянно ``подсилване`` в бъдеще, защото се планува по-високите равнища на обезвреждащи антитела да подсигуряват по-дълготраен имунитет.

Няколко страни към този момент утвърдиха бустерни дози от имунизацията на Pfizer/BioNTech против COVID-19 за повишение на имунитета при хора, които към този момент са били имунизирани, само че чиято отбрана може да е спаднала след няколко месеца. Във Англия да вземем за пример триумфът на Израел беше приветстван от министъра на опазването на здравето Саджид Джавид, който се е заел да разпространява програмата за бустерна доза от имунизацията. Аманда Причард, основен изпълнителен шеф на Националната здравна работа на Англия, разкри, че 23 октомври е бил най-натовареният ден, като над 325 000 души са получили третата доза. Понастоящем обаче във Англия единствено лица над 50 години и такива с отслабен имунитет имат право на трета доза, а сред втората и третата би трябвало наложително да минат шест месеца. В опит да ускорят програмата, ръководителите на здравната работа ще разрешат на искащите, отговарящи на изискванията, да запазят час за трета игла месец по-рано. 

В Съединените щати Агенцията по храните и медикаментите  одобри трета доза през септември за всички на възраст на 65 и повече години, както и за хора с висок риск от развиване на тежък Коронавирус. Европейската организация по лекарствата одобри бустерната доза за лица над 18 години при започване на октомври, което разрешава на националните регулатори да преценяват сами кои групи дават отговор на изискванията и надлежно да бъдат имунизирани.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР